Έλαβα ένα mail από τη φίλη Δ.Τ. ,που αγωνίζεται φιλότιμα να βελτιώσει την κατάσταση στη χώρα μας. Έχει ιδρύσει ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια.
Στην επιστολή της καυτηριάζει την τραγική ποιότητα των ΜΜΕ που σπέρνουν εσκεμμένα το φόβο, καλλιεργούν την ανασφάλεια και προβάλλουν ότι άσχημο, ευτελές και κακοήθες .
Στη συνέχεια προτείνει «να αντιδράσουμε συλλογικά, όλοι εμείς που θεωρούμε τον εαυτό μας ότι ανήκει στη μερίδα των ανθρώπων που υπηρετούν το καλό και το αγαθό». Μέχρι εδώ μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και ομόψυχους. Εκεί που την χάνουμε είναι όταν φθάνει στις συγκεκριμένες προτάσεις.
Γράφει : « Έχουμε πολύ ευνοϊκές συνθήκες αυτές τις ημέρες για να αντιδράσουμε. Οι εκκλησίες, που είναι ενεργειακά δυνατοί χώροι και χώροι αγνότητας και επικοινωνίας, είναι ανοιχτές πολλές ώρες κάθε μέρα. Προτείνω, να πάμε στις εκκλησίες και να κινητοποιήσουμε και τους φίλους μας να βρεθούμε στις εκκλησίες της γειτονιάς μας και να προσευχηθούμε, να κλείσει ο κόσμος τα αυτιά στις ειδήσεις της διαφθοράς και της καταστροφολογίας κλείνοντας τις οθόνες και να αφιερώσει χρόνο για προσευχή, για επαφή με τη φύση, για το δέσιμο της οικογένειας, για τους φίλους, τους γείτονες, για τους ανήμπορους και άπορους».
Η επιστολή αυτή μου θύμισε τις ανάλογες πρωτοβουλίες που λαμβάνονται περιοδικά και από άλλους αγαθούς ανθρώπους που θέλουν να συμβάλλουν στην επίτευξη διαφόρων ευγενών στόχων, όπως αυτών της ευημερίας, της υγείας, της ειρήνης, της αγάπης και της πνευματικής αφύπνισης. Συγκεντρώνονται σε κάποιο ήρεμο χώρο , κάθονται πάνω σε μαλακό στρωματάκι γιόγκα, κλείνουν τα μάτια και προσεύχονται νοερά ή οραματίζονται ψάλλοντας κάποιο όμορφο μάντρα. Αφού καθαρίσουν καλά τις δονήσεις του χώρου και “ανυψώσουν το συνειδησιακό επίπεδο του πλανήτη”, μπορούν να επιστρέψουν ήσυχοι στο σπίτι τους με τη βεβαιότητα ότι έχουν επιτελέσει το καθήκον τους προς την κοινωνία και τον σύμπαντα κόσμο. Όταν τους ρωτάτε γιατί τα αποτελέσματα των προσευχών τους δεν είναι πολύ εμφανή σας απαντούν στερεότυπα ότι δεν έχει ακόμα συγκεντρωθεί το απαιτούμενο «κρίσιμο πλήθος», που θα κάνει τη διαφορά και θα προκαλέσει αυτόματα κατακλυσμιαίες αλλαγές…
Κάποιος άλλος πνευματικός δάσκαλος, πριν ένα χρόνο, είχε οργανώσει μια εκστρατεία μεταστροφής των διεφθαρμένων πολιτικών, μέσω της αποστολής θετικών σκέψεων!…
Δεν αμφισβητούμε την ευεργετική επίδραση του διαλογισμού και της προσευχής στην ψυχική ισορροπία και την ευεξία του ατόμου. Αυτή η εναρμόνιση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο άμεσο περιβάλλον του, αλλά δεν είναι τόσο ισχυρή, από μόνη της, για να φωτίσει τα πυκνά σκοτάδια που μας περιβάλλουν. Απαιτείται ανάληψη της προσωπικής ευθύνης εκάστου πολίτη και αλτρουιστική συνεργασία για τη μη βίαιη μεταμόρφωση της κοινωνίας μας σε όλους τους τομείς. Χρειάζεται η δημιουργία ενός Φωτεινού παραδείγματος του κόσμου που θέλουμε να ζήσουμε. Ενός κόσμου δίκαιου και ειρηνικού. Χρειάζεται αλλαγή στάσης απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν την ανθρωπότητα. Να εγκαταλείψουμε τον εγωκεντρισμό και τα μικροσυμφέροντα και να εργαστούμε ως ένα Εμείς, για το καλό του συνόλου, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις. Να δώσουμε προτεραιότητα στην Ουσία και όχι στην περιουσία. Να εξασφαλίσουμε την προστασία της φύσης….
Όλα αυτά απαιτούν ξεβόλεμα και καθημερινό αγώνα για την έμπρακτη προάσπιση των παναθρώπινων αξιών. Δεν είναι εύκολος ο αγώνας γιατί οι εγωιστικές δυνάμεις δεν θα παραχωρήσουν αμαχητί τα προνόμιά τους. Το μεγαλύτερο όπλο μας είναι η Α-λήθεια.
Το Πνεύμα του Κόσμου δεν πέθανε, αλλά αρχίζει να ξυπνάει από το λήθαργο. Το αφυπνισμένο 99% μπορεί να απελευθερωθεί από τη δουλεία μόνο αν ανακαλύψει τη δύναμη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.