Μέσα από τις βιντεοσκοπημένες συζητήσεις του Φιλοσοφικού Καφενείου της Αθήνας είχε δημιουργηθεί ένα έντονο ενδιαφέρον σε πολλούς φίλους της Θεσσαλονίκης, ειδικά σε όσους παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις στο κέντρο «Επίγνωση», του φίλου Πανίκου Παπαδόπουλου. Το έναυσμα για την έναρξη του Φιλοσοφικού Καφενείου της Θεσσαλονίκης δόθηκε από την παρουσίαση του «Εγχειριδίου του Πνευματικού Ακτιβιστή» που έγινε στις 25/11/17, κατόπιν πρόσκλησης της φίλης καθηγήτριας φιλοσοφίας κας Χριστίνας Κούρφαλη, στο αμφιθέατρο αμφιθέατρο του Δήμου Πανοράματος.
Την επομένη, 26/11, πραγματοποιήθηκε o πρώτος Φιλοσοφικός Περίπατος στην παραλία της Θεσσαλονίκης και τέθηκαν τα θεμέλια για την οργάνωση του τοπικού Φιλοσοφικού Καφενείου, αλλά και της Κίνησης ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ γενικότερα.
Το απόγευμα της ίδια μέρας ο φίλος Χρήστος Πατρώνης δημιούργησε την ομάδα του Φιλοσοφικού καφενείου της Θεσσαλονίκης στο Facebook : https://www.facebook.com/groups/134366757180932/

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017, στο Restaurant Εσπερίδες (Θεμ. Σοφούλη 103, στην Καλαμαριά), πραγματοποιήθηκε με μεγάλο ενδιαφέρον η συνάντηση φίλων του Φιλοσοφικού καφενείου Θεσσαλονίκης, στην οποία ορίστηκε η ημερομηνία του πρώτου Καφενείου και αποφασίστηκε το θέμα της συζήτησης.
Τα πρώτα δύο Φιλοσοφικά Καφενεία στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν στο καλλιτεχνικό καφενείο Νέον, Ίωνος Δραγούμη 34, στο κέντρο της πόλης.

1ο Φιλοσοφικό Καφενείο : 28/1/2018
Θέμα : «Φιλοσοφία και πνευματικότητα στην καθημερινότητα»
Εισηγητές : Γιάννης Κόκκινος και Χαρά Βασιλείου.
Η προσέλευση, το ενδιαφέρον και η συμμετοχή του κόσμου, στην πρώτη συνάντηση ήταν πραγματικά πολύ εντυπωσιακή (τουλάχιστον 150 άτομα) και ξεπέρασε κάθε προσδοκία! Παρευρέθηκαν και φίλοι από τις γύρω πόλεις Βέροια και Σέρρες. Άτομα κάθε ηλικίας παρακολούθησαν με πολλή προσοχή και σεβασμό ,όσους ήθελαν να παρέμβουν με τις απόψεις τους διαφορετικές και ποικίλες . Το πνεύμα συνεργασίας και το ενδιαφέρον ήταν έκδηλο σε όλα τα πρόσωπα των συμμετεχόντων. Είναι εντέλει πολλοί αυτοί οι οποίοι αγωνίζονται να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους στην επιφάνεια: να γίνουν η αλλαγή που θα ήθελαν να δουν στον κόσμο!

2o Φιλοσοφικό Καφενείο : 25/2/2018
Θέμα : «Ψυχοσωματική Αρμονία και Συνειδητή Δράση»
Εισηγητής : εισηγητής – συντονιστής : Διονύσης Γκούσκος

Λόγω της πολύ μεγάλης συμμετοχής οι επόμενες συναντήσεις μεταφέρθηκαν στο Καφέ-εστιατόριο «Άριστο» στην Πυλαία.

3ο Φιλοσοφικό Καφενείο : 18/3/2018
Θέμα : «Από την ατομική αφύπνιση στη συλλογική μεταμόρφωση»
Μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook
Εισηγητής : Ιωάννης Αυγουστάτος

4ο Φιλοσοφικό Καφενείο : 25/4/2018
Θέμα : «Άμεση Δημοκρατία»
Μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook. Εισηγητής : Απόστολος Χαραλαμπίδης