Οι ρίζες της ιστορίας της Κίνησης «ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» βυθίζονται στο παρελθόν, ο κορμός της υψώνεται στο παρόν, αλλά τα κλαδιά της σημαδεύουν το λαμπρό μέλλον. Για να γίνει κατανοητή η ωρίμαση μέσα στο χρόνο του οράματος της Κίνησης, θα πρέπει να κάνω μια σύντομη αυτοβιογραφική ανασκόπηση. Οι αναζητήσεις των φοιτητικών μου χρόνων, πέρα από τις ακαδημαϊκές σπουδές στην ιατρική, διέτρεχαν δύο παράλληλες διαδρομές. Η μία εσωτερική και η άλλη εξωτερική. Η βαθύτερη γνώση του Εαυτού ήταν επιτακτική ανάγκη που ζητούσε πιεστικά απαντήσεις και με οδήγησε σε πολλές ατραπούς εσωτερικής μελέτης και μαθητείας. Ένιωθα με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος ήταν πολύ περισσότερο από μυς, κόκκαλα, αδένες και ιστούς.

Η βραβευμένη με Νόμπελ θεωρία του Jacque Monod, που υποστηρίζει ότι είμαστε παιδιά της «τύχης» και της «αναγκαιότητας», που εξελίχθησαν μηχανικά μέσα από τη φυσική επιλογή των ειδών, δεν μπορούσε να απαντήσει ικανοποιητικά στα υπαρξιακά μου ερωτήματα. Όπως λέει ένας από τους πρώτους δασκάλους μου στην Ατραπό, ο Ν.Καζαντζάκης, «H καρδιά του ανθρώπου είναι ένα κουβάρι κάμπιες που αγωνίζονται να γίνουν πεταλούδες!» Εσωτερικές διαισθήσεις και ψυχικές εμπειρίες εκείνης της περιόδου με οδήγησαν στην βιωματική αποκάλυψη της πνευματικής διάστασης του ανθρώπου, που φώτισε με νόημα τη ζωή μου… Επιβεβαίωσα αυτό που όλες οι σοφές παραδόσεις δηλώνουν με παρρησία : «Η πραγματική γαλήνη και η αληθινή ευδαιμονία, που αναζητά απεγνωσμένα ο άνθρωπος, βρίσκεται μέσα του, αρκεί να μπει στον κόπο να την αναζητήσει!»... Στην περίπτωσή μου αυτή μάλλον με αναζήτησε πρώτη…
Η φωτεινή αυτή ανακάλυψη ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση των ανθρώπων και του κόσμου. Η βία, η δυστυχία, ο φόβος, η αδικία, το μίσος και το παράλογο, βασιλεύουν παντού… Ο άνθρωπος αγνοώντας την πραγματική του Φύση σέρνεται απελπισμένος σε σκοτεινούς και αδιέξοδους λαβυρίνθους. Τρέφεται με ξυλοκέρατα, έχοντας λησμονήσει την αρχοντική του καταγωγή και τον εσωτερικό του πλούτο. «Ε κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις – το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα ‘ναι πολύ αργά» – Ν. Καζαντζάκης.

Η επιστημονική πρόοδος και η τεχνολογία, όχι μόνο δεν κατάφεραν να απαλλάξουν την ανθρωπότητα από τα δεινά της αλλά , στα χέρια αδίστακτων και άπληστων, κατέληξαν όπλα ελέγχου και στυγνής εκμετάλλευσης… Ορμώμενος από αυτές τις διαπιστώσεις και αισθανόμενος το βάρος και της δικής μου ευθύνης ενεργοποιήθηκα, ως απλός εθελοντής, σε διάφορους οργανισμούς και ακτιβιστικά κινήματα, που αγωνιζόντουσαν για την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μη βία, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία της φύσης. Οι αναμνήσεις μου πολλές. Οι πιο χαρακτηριστικές συνδέονται με τις πορείες, τις απεργίες πείνας, τη συλλογή υπογραφών για τα διάφορα σημαντικά δημοψηφίσματα και τον αγώνα ενάντια στο «Ολοκαύτωμα από την Πείνα στον Κόσμο» (Lotta Contro lo Sterminio per fame nel Mondo). Οι Ιταλοί Ριζοσπάστες με ηγέτη τον Marco Panella (Σημ.1), ξεκίνησαν το 1980, μια εκστρατεία για έκτακτη επέμβαση βοήθειας. Περισσότεροι από 100 νομπελίστες συνυπέγραψαν την έκκληση βοήθειας, στις 24 Ιουνίου 1981, σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι ριζοσπάστες βουλευτές κατάφεραν να συγκαλέσουν εκτάκτως, μέσα στον Αύγουστο το Κοινοβούλιο που ενέκρινε μια πρόταση που υποχρέωνε την κυβέρνηση να διαθέσει για το σκοπό αυτό τρεις χιλιάδες δισεκατομμύρια λίρες. Δημιουργήθηκαν αυθόρμητα 40 επιτροπές υποστήριξης σε Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία και άλλες χώρες. Η εκστρατεία υποστηρίχτηκε από τους τότε προέδρους της Δημοκρατίας Francois Mitterand και Sandro Pertini. Ο Panella για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη έκανε απεργία πείνας εξήντα ημερών, φθάνοντας σε οριακή κατάσταση για την υγεία του. Ο καθολικός κόσμος προσέφερε ισχυρή υποστήριξη στην εκστρατεία και το 1986 ο πάπας Giovanni Paolo II δέχτηκε σε ακρόαση τον Marco Pannella και τη βουλευτή Emma Bonino, ως εκπροσώπους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του “Food and Disarmament”.

Μαζί με τον αδερφό μου συμμετείχαμε σε ένα σύλλογο, του οποίου είχα μάλιστα σχεδιάσει και το λογότυπο (Associazione Contro Lo Stermino per Fame, Σημ.2 .). Πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο βουλευτής, μετέπειτα δήμαρχος της Ρώμης και υποψήφιος πρωθυπουργός, Francesco Rutelli. Μια από τις σημαντικότερες δράσεις του συλλόγου ήταν και η περιοδεύουσα έκθεση που δημιουργήσαμε με θέμα την πείνα στον κόσμο, αλλά και τους εξοπλισμούς και την εκμετάλλευση των χωρών του τρίτου κόσμου από τη Δύση και το Βορρά. Θυμάμαι το ιστορικό ταξίδι με τραίνο στο Στρασβούργο, όπου διαδηλώσαμε υπέρ της εκστρατείας. Ανάμεσα στα πανό που αναρτήθηκαν έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπήρχε και το δικό μας γραμμένο στα Ελληνικά : «ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΑΠΟ ΠΕΙΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ». Υπό την πίεση όλων αυτών των πολιτικών και ακτιβιστικών πρωτοβουλιών, ψηφίστηκε τελικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νόμος που καθόριζε την καταβολή του 1% του Α.Ε.Π. των κρατών υπέρ των πληγέντων πληθυσμών, με τη μορφή υλικοτεχνικής βοήθειας.
Αν αυτή η απόφαση παρέμενε σταθερή τις επόμενες δεκαετίες ίσως σήμερα να μην υπήρχε το τραγικό πρόβλημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη…
Παρά την ενθουσιώδη ανάμειξή μου σε κοινωνικούς αγώνες, σύντομα διαπίστωσα ότι δεν αρκεί η απλή αλλαγή των νόμων και των θεσμών, αν δεν συνοδεύεται από μια παράλληλη αλλαγή στο επίπεδο της συνειδητότητας των πολιτών… Οι κυβερνώντες είναι σε τελική ανάλυση ο καθρέφτης των κυβερνωμένων… Την εποχή εκείνη, μεταξύ άλλων, συνεργάστηκα και με την «Κοινότητα» (La Comunita,) του ανθρωπιστή Αργεντινού φιλοσόφου Silo, η οποία έδινε έμφαση στην υπέρβαση της ψυχικής οδύνης (μέσα από την διάλυση της αντίφασης) και την ανακάλυψη του πραγματικού νοήματος της ζωής.

11

Μέσα από την κάθε οργάνωση ικανοποιούσα μια ψυχική ανάγκη μου, αλλά η βαθύτερη επιθυμία μου ήταν να ενώσω τα κομμάτια του παζλ σε μια οργανική ενότητα. Ήμουν κοντά σε όλους τους συνοδοιπόρους, αλλά δεν ανήκα αποκλειστικά σε καμία ομάδα, με αποτέλεσμα να αισθάνομαι πάντα outsider… Αυτός ο εκλεκτικισμός μου χάρισε βέβαια μια πιο ευρύτερη κατανόηση και αποδοχή… Μου γεννήθηκε συνεπώς, η ανάγκη να αναζητήσω μία ενοποιητική και ολιστική πρόταση, που θα μπορούσε να δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις στον σύγχρονο άνθρωπο και να του φωτίσει την έξοδο από την πολυεπίπεδη κρίση. Δυστυχώς δεν είχα την τύχη να βρω έτοιμη μια ικανοποιητική οργάνωση μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά…

Τα επόμενα χρόνια και ενώ ήμουν ειδικευόμενος στην ψυχιατρική μέσα από συγχρονιστικά γεγονότα συναντήθηκα (τέλη του 1995) με μερικούς αξιόλογους ανθρώπους του πνευματικού χώρου, με τους οποίους ιδρύσαμε το 1996 την «Κίνηση Φιλοσοφικών και Μεταφυσικών Ομάδων για Ελεύθερη Πνευματική Έκφραση». Σκοπός αυτής της κίνησης ήταν κυρίως η προάσπιση της ελεύθερης πνευματικής έρευνας και έκφρασης, υπερνικώντας τη μισαλλοδοξία, την άγνοια και τον «αιρετικό» στιγματισμό. Στη διακήρυξη που υπογράψαμε, εκπρόσωποι διάφορων φιλοσοφικών και μεταφυσικών ομάδων, κατάφερα να προσθέσω και δύο παραγράφους (Σημ.3), που για μένα ήταν ιδιαίτερα σημαντικές και εξέφραζαν το φοιτητικό μου όραμα. Η μία (η 5η) αφορούσε την εφαρμογή των πνευματικών αξιών στην ατομική καθημερινότητα και η άλλη (η 6η) την εφαρμογή των ίδιων αρχών στην κοινωνία, για τη δημιουργία ενός κόσμου δίκαιου και ειρηνικού. Η Κίνηση δραστηριοποιήθηκε για αρκετά χρόνια με δύο ή και τρεις δημόσιες ανοιχτές ετήσιες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και προσέφερε σημαντική υπηρεσία στην ορθή ενημέρωση σε μεταφυσικά, φιλοσοφικά αλλά και κοινωνικά θέματα, όπως η καύση των νεκρών, η πνευματική απάντηση στην παγκόσμια κρίση κλπ. (Σημ.4). Την ίδια περίοδο συντόνιζα αφιλοκερδώς την «Ομάδα Αυτογνωσίας», έδινα συχνές διαλέξεις, και αρθρογραφούσα τακτικά σε διάφορα περιοδικά (Ατραπός, Θεός και Θρησκεία, κλπ). Λίγο αργότερα άρχισα στο κανάλι των Οικολόγων τη ζωντανή εβδομαδιαία εκπομπή «Ενδοσκοπήσεις» με ψυχολογικούς και φιλοσοφικούς στοχασμούς, που διήρκεσε πέντε περίπου χρόνια. Αρκετές από αυτές τις διαλέξεις και τις τηλεοπτικές εκπομπές τις έχω ανεβάσει στο κανάλι μου στο YouTube. (Σημ.6). Περισσότερες περιμένουν ακόμα την ψηφιοποίηση…

Δυστυχώς η προτροπή μου για μεγαλύτερη «γείωση» της πνευματικότητας στα κοινωνικά ζητήματα δεν έτυχε ευρύτερης υποστήριξης, γεγονός που με οδήγησε στην αποχώρηση μετά από δέκα τέσσερα περίπου χρόνια συνεπούς συμμετοχής. Η Κίνηση, έχοντας εξαντλήσει τον αρχικό κύκλο της, και αδυνατώντας να αναγεννηθεί σε νέες βάσεις, οδηγήθηκε μοιραία σε μαρασμό και δύση.
Η ιδέα της σύνθεσης εσωτερικότητας και κοινωνικής δράσης παρέμεινε ζωντανή μέσα μου μέχρι το 2011, όταν οι διαμαρτυρίες των αγανακτισμένων έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη ανασυγκρότησης της κοινωνίας σε νέες και υγιείς βάσεις. Η αντιμνημονιακή αντίσταση ήταν απλά η αφορμή για να αναδειχθεί η πνευματική και ηθική διάσταση της κρίσης.
Στην «κάτω πλατεία» συμμετείχα σε πυρετώδεις συζητήσεις που είχαν ένα άρωμα του Μάη ’68. (Σημ. 7). Έγινε γρήγορα φανερό ότι αν θέλουμε να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, η αγανάκτηση, έπρεπε να προχωρήσει πέρα από την απλή διαμαρτυρία στη δημιουργική πρόταση, που θα περιλάμβανε και την προσωπική συνειδητοποίηση (αφύπνιση) και ανάληψη της ατομικής ευθύνης. Έτσι δημιούργησα μια ομάδα στο Facebook : «Κίνηση Αφυπνισμένων για Συμμετοχική Δημοκρατία». (Σημ.8)
Ένα κάλεσμα για συνάντηση ανταλλαγής σκέψεων, την ίδια περίοδο, έγινε η αφορμή για την δημιουργία μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας που ονομάσαμε «Κύμα Αφύπνισης». Δυστυχώς και εδώ οι απόψεις και οι ανάγκες ήταν διαφορετικές και επικράτησε περισσότερο μια εξωτερική ερμηνεία της κρίσης, χωρίς τον ολιστικό χαρακτήρα που οραματιζόμουν… Η αυτογνωσία φαινόταν πολύ «νεφελώδης» και οι τότε συνεργάτες, ελλείψει κοινών βιωμάτων, προσέγγιζαν την «αφύπνιση» ως πολιτική και όχι ως πρωταρχικά συνειδησιακή! Για μια ακόμα φορά αναγκάστηκα να αποχωρήσω αντλώντας όμως χρήσιμα συμπεράσματα και εμπειρία από τα λάθη…

Παράλληλα συνέχιζα τις διαλέξεις, τα μαθήματα στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Αγίας Παρασκευής και είχα δημιουργήσει θεματικές ομάδες στο Facebook για τη διάχυση των ίδιων σκοπών και ιδεών. Το 2014 ξεκίνησα τους φιλοσοφικούς περιπάτους, που από το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου βρήκαν μηνιαία φιλοξενία στο Polis Art Café, με τη μορφή του «Φιλοσοφικού Καφενείου» (Σημ.9). Τον Ιούνιο του 2014 αισθάνθηκα ότι είχε έρθει πλέον η ώρα να προχωρήσω αποφασιστικά σε μια νέα προσπάθεια, αντλώντας μαθήματα από τις προηγούμενες εμπειρίες. Αυτή τη φορά κινήθηκα διαφορετικά. Αντί να συγκαλέσω κι άλλους να υλοποιήσουμε μαζί και εκ του μηδενός το όραμά μου, αποφάσισα να θέσω συγκεκριμένες βάσεις και περίγραμμα. Έτσι δεν θα χανόμουν και πάλι σε ατέρμονες διαβουλεύσεις με αβέβαιο αποτέλεσμα… Όποιος αισθανόταν να τον εκφράζει η συγκεκριμένη πρόταση θα μπορούσε να συνδράμει, ανάλογα με τις δυνάμεις και τις ικανότητές του. Σε σύντομο σχετικά χρόνο επέλεξα το όνομα της Κίνησης, σχεδίασα το λογότυπο (σε προηγούμενη περίπτωση είχαμε ξοδέψει ένα και περισσότερο μήνα διαβουλεύσεων) και κατέγραψα τις βασικές αρχές και το οργανόγραμμα.

Στους ήρωες της νεανικής μου περιόδου συμπεριλαμβάνονταν ο Μαχάτμα Γκάντι και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Πάντα θεωρούσα ότι η ενεργή μη βία είναι ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο στα χέρια οργανωμένων και συνειδητοποιημένων πολιτών που μάχονται για το δίκαιο. Καθόλου τυχαία το Διεθνές Ριζοσπαστικό Κόμμα (Partito Radicale Transnazionale Transpartito) (Σημ.10) που υποστήριζα στην Ιταλία έχει υιοθετήσει ως έμβλημα τη φωτογραφία του Γκάντι και χρησιμοποιεί τη μη βία ως βασική μέθοδο της πολιτικής του δράσης. Από την έρευνα στο διαδίκτυο ανακάλυψα ότι υπήρχαν και άλλοι πνευματικοί ακτιβιστές που συμπορευόντουσαν μεμονωμένα ή οργανωμένα, σε παρόμοια κατεύθυνση. Αυτή η ανακάλυψη με γέμισε ενθουσιασμό και αισθάνθηκα μέρος ενός παγκόσμιου Φωτεινού Δικτύου Αλλαγής. Γνώρισα, μέσα από κείμενα και βίντεο, πολύ όμορφους και σοφούς συνοδοιπόρους : Matthew Fox, Adam Buco , Αndrew Ηarvey…….και πολλούς άλλους. Αφού κατέγραψα τις βασικές αρχές, τους στόχους και τη στρατηγική του «ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» έκανα το πρώτο κάλεσμα μέσα από το κοινωνικό δίκτυο Fb. Μερικοί φίλοι ανταποκρίθηκαν και έτσι σχηματίστηκε ο αρχικός πυρήνας των Φωτεινών Ακτιβιστών.

Οι πολύ επιτυχημένες μηνιαίες συναντήσεις του «Φιλοσοφικού Καφενείου της Πόλης» αποτέλεσαν και αποτελούν ένα σταθερό σημείο συνάντησης και σχεδιασμού νέων δράσεων, των φίλων της Κίνησης. Νέοι αξιόλογοι εθελοντές προστέθηκαν στην παρέα μας και τα σχέδιά μας άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά. Μια ιδιαίτερη μνεία οφείλω στον εκλεκτό φίλο και εθελοντή οπερατέρ κ. Δημήτρη Ποτουρίδη, ο οποίος επιμελείται ανελλιπώς και ανιδιοτελώς, τη βιντεοσκόπηση και την φωτογράφηση όλων μας των εκδηλώσεων. Προχωρήσαμε ακολούθως στην ίδρυση της ομώνυμης Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και στην κατασκευή του παρόντος site, που συνεχώς εμπλουτίζεται με νέο υλικό. Παράλληλα με τη σελίδα στο Facebook (Σημ.11) δημιουργήσαμε και μια ομάδων των «Φίλων της Φωτεινής Δράσης» (Σημ.11), στην οποία μπορούν να επικοινωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Πολλές άλλες ιδέες είναι υπό κατασκευή, όπως μπορείτε να δείτε στο κεφάλαιο ”Φωτεινές Δράσεις”.

Με Φωτεινούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Γιάννης Αυγουστάτος

10457721

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Σημ.1. – Marco Panella : http://it.wikipedia.org/wiki/Marco_Pannella

Σημ.2 – Associazione contro lo sterminio per Fame :
http://www.radioradicale.it/organizzatori/associazione-contro-lo-sterminio-per-fame

Σημ.3 – Διακήρυξη της ΚΦΜΟΕΠΕ : «Η “Κίνηση Φιλοσοφικών και Μεταφυσικών Ομάδων για Ελεύθερη Πνευματική Έκφραση” αποτελείται από ομάδες που διατηρούν την ανεξαρτησία τους, ενώ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να πραγματοποιήσουν τους κάτωθι σκοπούς :
1. Την προάσπιση του δικαιώματος να εκφράζει κανείς ελεύθερα τις απόψεις και τις πεποιθήσεις του.
2. Την αλληλογνωριμία των ατόμων που διαπνέονται από μεταφυσικές ανησυχίες.
3. Την κατάκτηση του σεβασμού στις διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ των ερευνητών.
4. Την ορθή πληροφόρηση του κοινού για τις μεταφυσικές έννοιες και πρακτικές.
5. Την ανάπτυξη, μέσω της φιλοσοφικής πρακτικής, των ανθρωπίνων αρετών και σχέσεων.
6.Την συμπαράσταση στον συνάνθρωπο και την βελτίωση των συνθηκών ζωής σε όλο τον πλανήτη».
Η σελίδα της Κίνησης ΦΜΟΕΠΕ : http://kinisi95.blogspot.gr/

Σημ.4 – Άρθρα από συμπόσια της Κίνησης ΦΜΟΕΠΕ :
http://kalipoli.pblogs.gr/2014/07/anthrwpistikos-oikoymenismos-vs-kapitalistikh-pagkosmiopoihsh.html
http://kalipoli.pblogs.gr/2009/01/h-pneymatikh-apanthsh-sthn-pagkosmia-krish.html
http://kalipoli.pblogs.gr/2009/02/406416.html

Σημ.5 – Βίντεο από το πρώτο συνέδριο της ΚΦΜΟΕΠΕ :
https://www.youtube.com/watch?v=FoduvIKORIU 
https://www.youtube.com/watch?v=h1pSlj1V1Bs

Σημ.6 – Το κανάλι μου στο YOUTUBE :
https://www.youtube.com/user/kentromols/videos

Σημ.7 – ”Αγανακτισμένοι”, 2011
https://www.youtube.com/watch?v=4R3D-ZzmV-8&list=PL0mpMQPgo5t5ZoJInwXLQw06ieB5wWMnS

Σημ.8 – «Κίνηση Αφυπνισμένων για Συμμετοχική Δημοκρατία»
https://www.facebook.com/groups/awaked

Σημ.9 – Το Φιλοσοφικό Καφενείο της Πόλης
https://www.youtube.com/playlist?list=PL0mpMQPgo5t5ycgp6zZXcxfWMME-zbT77

Σημ.10 – http://www.radicalparty.org/it

Σημ.11 – Σελίδα ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ – Κίνηση Πνευματικού Ακτιβισμού
https://www.facebook.com/fossedrasi.gr

Σημ.12 – ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
https://www.facebook.com/groups/366808606802612