Για ένα Πολιτισμό της Ενότητας στην πολυμορφία

Μια νέα φάση στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού είναι στον ορίζοντα. Η εμβάθυνση της κρίσης φέρνει αναταραχή σε όλα τα μέρη του κόσμου και κάνει επιτακτική την αλλαγή στους τρόπους της σκέψης και δράσης μας. Έχουμε τώρα την κρίσιμη επιλογή να βυθιστούμε στον φαύλο κύκλο της διάλυσης είτε να ανυψωθούμε σε έναν κόσμο αξιοπρέπειας και ευημερίας για όλους.
Σε όλη την ιστορία της, η ανθρωπότητα έχει καθοδηγηθεί κυρίως από μια υλική συνείδηση. Με ακόρεστη δίψα, συνεχίσαμε να συσσωρεύουμε υλικό κέρδος πέρα από την αναγκαιότητα, στερώντας το από άλλους και εξαντλώντας τους φυσικούς πόρους της Γης. Αν οι φιλοδοξίες μας συνεχίσουν να επικεντρώνονται μόνο σε ό,τι είναι υλικό και πεπερασμένο, ο κόσμος μας θα αντιμετωπίσει αναπόφευκτη καταστροφή.

Ποια είναι η αληθινή μας φύση;

Για να κάνουμε πιο φωτισμένες επιλογές και να αλλάξουμε την πορεία της ιστορίας μας, πρέπει να επιστρέψουμε στο βασικό μας ερώτημα σχετικά με την ανθρώπινη ζωή. Κάθε ένας και κάθε μία από εμάς πρέπει να αναρωτηθεί : “Ποια είναι η αληθινή μας φύση;» και να αναζητήσει μια ουσιαστική και υπεύθυνη απάντηση.
Οι μεγάλες πνευματικές παραδόσεις του κόσμου μας έχουν ανέκαθεν διδάξει ότι, στη ρίζα της, η ανθρώπινη ζωή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την καθολική πηγή της. Σήμερα, οι τελευταίες εξελίξεις στις φυσικές και βιολογικές επιστήμες επιβεβαιώνουν αυτή την αιώνια επίγνωση.
Όταν ανακαλύψουμε εκ νέου τις σχέσεις μας με τη φύση και το σύμπαν, θα μπορέσουμε να επανευθυγραμμίσουμε τη ζωή μας με την καθολική κίνηση προς τη μοναδικότητα και την αρμονία, διαμέσου της διαφορετικότητας.
Μπορούμε να αποκαταστήσουμε το θεϊκή σπίθα στο ανθρώπινο πνεύμα και να φέρουμε στο προσκήνιο την έμφυτη αγάπη μας, τη συμπόνια, τη σοφία και τη χαρά για να ζήσουμε μια ακμάζουσα ζωή. Έχει έρθει η ώρα για κάθε έναν από εμάς να αφυπνίσει τη θεϊκή σπίθα που κατοικεί στην καρδιά μας.

Ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξής μας;

Έχουμε γεννηθεί σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας, σε ένα μεταβατικό κόσμο, όπου είναι δυνατόν να καθοδηγήσει την πρόοδο της ανθρωπότητας προς την ειρήνη. Η επικρατήση της ειρήνης και της δικαιοσύνης επί της Γης είναι ο απώτερος σκοπός για όλους μας. Μπορούμε και πρέπει να τον αγκαλιάσουμε σε κάθε σφαίρα της ύπαρξής μας.
Ζώντας συνειδητά και υπεύθυνα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εγγενή ελευθερία και τη δύναμή μας για να διαμορφώσουμε τη μοίρα μας και το πεπρωμένο της ανθρωπότητας. Το καθήκον μας είναι να δημιουργήσουμε συλλογικά έναν κόσμο αξιοπρέπειας και συμπόνιας που να επιτρέπει την ανάπτυξη του πλήρους δυναμικού του ανθρώπινου πνεύματος, έναν κόσμο στον οποίο κάθε άτομο να δίνει έκφραση στον ανώτερο Εαυτό του, στην υπηρεσία της ανθρώπινης οικογένειας και στο συνολικό δίκτυο της ζωής στον πλανήτη.

Προς ένα νέο πολιτισμό

Είναι επιτακτική ανάγκη να έρθουν σε επαφή άτομα από διαφορετικούς τομείς-επιστήμονες, καλλιτέχνες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, και άλλοι- και να δημιουργηθεί ένα σταθερό και πολυδιάστατο ίδρυμα που να λειτουργεί ως καταλύτης για την έγκαιρη στροφή στην πορεία της ιστορίας.
Έχει έρθει η ώρα για όλους τους ανθρώπους να γίνουν θαρραλέοι πρωτοπόροι, να εμπλακούν πέρα από τα προσωπικά, πολιτιστικά και εθνικά τους συμφέροντα και να συνεργαστούν με σοφία, πνεύμα και πρόθεση προς όφελος όλης της ανθρώπινης οικογένειας.
Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να ξεπεράσουμε την αγκύλωση των παρωχημένων ιδεών και των ξεπερασμένων συμπεριφορών στο σημερινό μη βιώσιμο κόσμο και να σχεδιάσουμε ένα πιο αρμονικό και ανθηρό πολιτισμό για τις επόμενες γενιές.

Το παράδειγμα του νέου πολιτισμού

Το παράδειγμα του νέου πολιτισμού είναι ο πολιτισμός της ενότητας με σεβασμό της πολυμορφίας. Ακριβώς όπως οι μυριάδες κύτταρα και τα διάφορα όργανα του σώματός μας διασυνδέονται στην μοναδικότητα τους και συνεργάζονται αρμονικά με σκοπό την διατήρηση της ζωής μας, έτσι κάθε ζωντανό ον αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης συμφωνία της ζωής, σ’ αυτόν τον πλανήτη. Με τη συνειδητή αναγνώριση ότι είμαστε όλοι μέρος ενός ζωντανού σύμπαντος αποτελούμενο από μια μεγάλη ποικιλία που όμως αγκαλιάζεται από την ενότητα, θα συνεξελιχθούμε ο ένας με τον άλλο και με τη φύση, μέσα από ένα δίκτυο εποικοδομητικών και αρμονικών σχέσεων.

Εμείς, ως άτομα υπεύθυνα για και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας , δηλώνουμε ότι:

-Επιβεβαιώνουμε τη θεϊκή σπίθα στην καρδιά και στο μυαλό κάθε ανθρώπου και προτίθενται να ζήσει με το φως του σε κάθε σφαίρα της ύπαρξής μας.

-Δεσμευόμαστε στην εκπλήρωση της κοινής αποστολής μας για τη δημιουργία διαρκούς ειρήνης στη Γη, μέσω του τρόπου της ζωής μας και της δράσης μας.

-Έχουμε την πρόθεση να ζήσουμε και να δράσουμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής και την ευημερία όλων των μορφών ζωής στον πλανήτη, αναγνωρίζοντας ότι όλα τα έμβια όντα σε όλη την ποικιλομορφία τους είναι αλληλένδετα και είναι ένα.

-Εμείς συνεχώς και με συνέπεια προσπαθούμε να απελευθερώσουμε την βαθιά δημιουργικότητα του ανθρώπινου πνεύματος και να ενισχύσουμε την αναγκαία μετατροπή για τη σφυρηλάτηση ενός νέου προτύπου σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, της επιστήμης, της ιατρικής, της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της εκπαίδευσης, των επικοινωνιών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης .

-Κάνουμε αποστολή μας τον σχεδιασμό, την επικοινωνία και την υλοποίηση ενός πιο πνευματικού και αρμονικού πολιτισμού, ενός πολιτισμού που να επιτρέπει στην ανθρωπότητα να συνειδητοποιήσει τις εγγενείς της δυνατότητες και να προχωρήσει στην επόμενη φάση της υλικής , πνευματικής και πολιτιστικής της εξέλιξης.

THE FUJI DECLARATION

AWAKENING THE DIVINE SPARK IN THE SPIRIT OF HUMANITY

For a Civilization of Oneness with Diversity on Planet Earth
The Club of Budapest