1) Αναζητάτε τις λύσεις που διατηρούν ή αποκαθιστούν την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, και των κοινοτήτων τους..
2) Μάθετε να συνεργάζεστε και να δουλεύετε ομαδικά για την ολοκλήρωση των στόχων σας.
3) Το όλο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών. Σαν κυματισμοί σε μια λίμνη, οι πνευματικές δράσεις συνδυάζονται και οικοδομούν η μία πάνω στην άλλη για να μεγεθύνουν το αποτέλεσμα πέραν από αυτό που θα μπορούσε να γίνει σε ατομικό επίπεδο.
4) Επιδιώξτε την ακεραιότητα, την τιμιότητα και την αξιοπρέπεια. Η ακεραιότητα σε κάνει να πράττεις το σωστό, ακόμα και αν κανένας δεν σε βλέπει. Τα λόγια του Μακιαβέλλι “Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα” δεν έχουν θέση στον πνευματικό ακτιβισμό.
5) Αν οι μέθοδοί μας δεν είναι ευγενικές, δεν θα είναι ούτε τα αποτελέσματά μας. Να εφαρμόζετε την πνευματική διαφάνεια επιτρέποντας έτσι στις αρνητικές ενέργειες να διαπερνούν το σώμα σας χωρίς να το βλάπτουν. «Γι αυτό ό, τι είναι σκληρό και μεγάλο θα ριχτεί κάτω, κι ότι είναι ευλύγιστο κι αδύνατο θ’ ανέβει ψηλά». Ταο Τε Κινγκ
6) Αν καλλιεργείτε την αγάπη στην καρδιά σας, θα επιτύχετε. Η Πρόθεση, που είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις πράξεις σας, είναι υψίστης σημασίας. Ξεκινήστε από μία θέση καθαρής και αλτρουιστικής Αγάπης. Ένα θετικό μέλλον δεν μπορεί να βγει από ένα μυαλό γεμάτο θυμό και απόγνωση.
7) Μην κρίνετε τον εαυτό σας μόνο από τα αποτελέσματα των ενεργειών σας. Διατηρείστε μιαν αίσθηση απόσπασης από το συνολικό αποτέλεσμα. Ο απώτερος στόχος του πνευματικού ακτιβισμού είναι η άνευ όρων αύξηση της κατανόησης και της υποστήριξης της Ανθρωπότητας, χωρίς εξαιρέσεις. Αυτό το επίτευγμα είναι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε ατομικό. Υπάρχει αληθινή ολοκλήρωση στο να υπηρετεί κάποιος τα ανθρωπιστικά και πνευματικά θέματα. Το πιο πολύτιμο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στους άλλους είναι η παρουσία μας. Όταν δείχνουμε το ενδιαφέρον μας σε αυτούς που αγαπάμε, θα ανθίσουν σαν λουλούδι.
8) Μάθετε ν’ ακούτε με την καρδιά σας και όχι μόνο με το νου σας. Ίσως να βλέπετε μόνο το πρόβλημα. Η καρδιά σας πάντα θα αναγνωρίζει τη λύση. Μάθετε να ενεργείτε με πίστη και καλλιεργείστε την τρυφερότητα όταν αντιμετωπίζετε τα συλλογικά προβλήματα. Η πίστη είναι το πρώτο βήμα ακόμα και όταν δεν μπορείτε να δείτε όλη τη σκάλα.
9) Μη δυσφημείτε τους επικριτές σας ή όσους σας αμφισβητούν. Μια επιθετική προσέγγιση οδηγεί σε αμυντική αντίδραση. Προσεγγίστε τους άλλους με ευσπλαχνία και ανοιχτή καρδιά. Χτίστε πάνω σε αυτά που έχετε κοινά και σας ενώνουν αντί να εστιάζεστε στις διαφορές σας. Φιλοδοξείτε να γίνετε Ειρηνοποιοί. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε το ψέμα τη διαφθορά. Να είσαστε αυστηροί με την πλάνη και ευγενικοί με τους ανθρώπους.
10) Σεβασμό στη Ζωή. Το καλό συνίσταται στη διατήρηση, τη στήριξη και την ενίσχυση της ζωής και το κακό είναι η καταστροφή, η βλάβη ή η παρεμπόδιση της ζωής.
11) Ο Πνευματικός Ακτιβισμός είναι η επιδίωξη της υπηρεσίας για το καλό όλων, όχι για την προαγωγή ή όφελος ατόμων ή επιλεγμένων κοινωνιών. Η νοοτροπία, πίσω από τις ενέργειές σας, πρέπει να είναι ευγενής, ολιστική, παγκόσμια και μη μεροληπτική. Να είστε προσεκτικοί ότι το “εγώ” και η “εξυπηρέτηση του εαυτού” δεν έχουν θέση στον πνευματικό ακτιβισμό. Απλοί άνθρωποι, ούτε πολιτικοί, ούτε στρατηγοί, ούτε άνδρες των επιχειρήσεων, απλοί άνδρες και γυναίκες μπορούν να κάνουν κάτι για να χτίσουν έναν καλύτερο, πιο ειρηνικό κόσμο. Η ελπίδα για μια μελλοντική ειρήνη βρίσκεται σε μια τέτοια υπηρεσία. Υπηρετώντας τους άλλους, υπηρετούμε τον αληθινό Εαυτό μας. «Δίνοντας λαμβάνουμε». Ωφελούμαστε από εκείνους που υπηρετούμε, όπως ακριβώς είμαστε ευλογημένοι όταν συγχωρούμε τους άλλους
12) Η Συμπόνια πρέπει να συμπλέει με τη Σοφία. Η θωράκιση του εαυτού σας από τον συλλογικό πόνο αποτρέπει την μεταμόρφωση. Ας ανοίξει η καρδιά σας και να μάθετε να κινείστε στον κόσμο, με ανοιχτή καρδιά. Όπως λέει ο Gibran, «Ο πόνος σας είναι το φάρμακο με το οποίο ο Εσωτερικός Γιατρός θεραπεύει τον εαυτό του». Όταν ανοίγουμε τον εαυτό μας στον πόνο του κόσμου, γινόμαστε το φάρμακο που θεραπεύει τον κόσμο.
13) Όλες οι ενέργειες πρέπει να βασίζονται στη Συμπόνια. Όταν υπερασπιζόμαστε μια υπόθεση, η νοοτροπία μας πρέπει να είναι αλτρουιστική και το κίνητρο που μας παρακινεί, θετικό. Ο Πνευματικός Ακτιβισμός γίνεται υπέρ κάποιου σκοπού και όχι ενάντια σε κάτι. Ασκηθείτε στη Δράση αντί στην Αντίδραση. Η Ουσία σας είναι εύπλαστη και τελικά γίνεστε αυτό που εστιάζεται την προσοχή σας περισσότερο. Θερίζετε αυτά που σπέρνετε , έτσι επιλέξτε προσεκτικά τις επιλογές σας (σκέψεις, συναισθήματα, πράξεις). Εάν συνεχώς συμμετέχετε σε συγκρούσεις , θα γίνετε κι εσείς συγκρουσιακοί. Αν δίνετε συνεχώς αγάπη, θα γίνετε κι εσείς αγάπη.
14) Η Συμπόνια απορρέει από την κατανόηση του Συνδέσμου που υπάρχει σε όλα τα έμβια όντα. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μέσω της Ανθρωπότητας που μοιραζόμαστε. Όταν μάθουμε ότι οι διαφορές μας είναι επιφανειακές και ότι οι ομοιότητές μας δηλώνουν συμπαράσταση, αυτό κάνει χώρο στη συμπόνια. “Μην παγιδευτείτε από την απαισιόδοξη θεώρηση της ανθρώπινης φύσης, που δεν αντισταθμίζεται από την αισιόδοξη που περιλαμβάνει τη θεία του φύση», γιατί αποκόπτεστε από τις θεραπευτικές δυνάμεις της χάριτος” (Martin Luther King). Αφήστε την αγάπη της καρδιάς σας να εμποτίσει την υπηρεσία σας και δεν θα αποτύχετε, ακόμα κι αν τα όνειρά σας πραγματωθούν με τρόπο διαφορετικό από ό,τι φανταστήκατε.