Το Φιλοσοφικό Καφενείο του Ηρακλείου δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της κας Πόπης Κονσολάκη, Συμβούλου Συστημικής Ψυχολογίας. Η γνωριμία της με την Κίνηση έγινε τον Μάιο του 2019, όταν παρακολούθησε διάλεξη που ο Γιάννης Αυγουστάτος έδωσε στη Σητεία.  Έκτοτε με θαυμαστό ζήλο και συνέπεια διοργανώνει με επιτυχία μηνιαίες συναντήσεις του Φιλοσοφικού Καφενείου, στον πολυχώρο «Φυγόκεντρος» που βρίσκεται επί της οδού Έβανς 83, στο Ηράκλειο. Μέχρι σήμερα (27/3/2020) έχουν πραγματοποιηθεί έξι συναντήσεις:
Η πρώτη έγινε στις 5 Οκτωβρίου 2019, με θέμα: «Τι είναι το Φιλοσοφικό Καφενείο».
Η δεύτερη στις 16 Νοεμβρίου 2019, με θέμα: «Συναισθηματική Νοημοσύνη».                          Η τρίτη στις 15 Δεκεμβρίου 2019 με θέμα «Χριστούγεννα : μια γιορτή με πολλές προσδοκίες και χαρά ή μήπως θλίψη;»
Η τέταρτη (στις 25 Ιανουαρίου 2020 με θέμα : «Παίκτες ή θεατές στο παιχνίδι της ζωής;»
Η πέμπτη πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2020 με θέμα “Πνευματική Νοημοσύνη”.
Η έκτη στις 8 Μαρτίου 2020 με θέμα:  ” Ο ρόλος της γυναίκας στον αναδυόμενο πολιτισμό» Τη σχετική εισήγηση και τον συντονισμό του Φιλοσοφικού Καφενείου έκανε ο ψυχίατρος Γιάννης Αυγουστάτος και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο youtube : https://youtu.be/xsY4TKfRdyM

Το συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ηρακλειωτών  προμηνύει ένα εξαιρετικό μέλλον στο Φιλοσοφικό Καφενείο Ηρακλείου, που αναμένεται να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της πόλης.

Από το 2023 τον συντονισμό του Φιλοσοφικού Καφενείου Ηρακλείου ανέλαβε ο κος Γιάννης Τζωρτζινάκης.
Στις 25/2/2023 πραγματοποιήθηκε το Πρώτο Υβριδικό Φιλοσοφικό Καφενείο Ηρακλείου, με θέμα : “Τα χαρακτηριστικά του Πνευματικού Ανθρώπου”. Στη συνάντηση που έγινε στο “Euphoria Senses” (Αρχιεπισκόπου Ευγενίου 9) συμμετείχαν διαδικτυακά εκπρόσωποι της Κίνησης ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ από Αθήνα, Καρδίτσα και Ηράκλειο. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε στο youtube :

Το Σάββατο 29 Απριλίου, στο θεατράκι στον Καράβολα, κάτω από το πάρκο Γιούρι Γκαγκάριν διοργανώθηκε συζήτηση με θέμα: « Η Ενότητα του παντός». Το Σάββατο 13/ 5 /2023 πραγματοποιήθηκε στο “Euphoria Senses”, το Δεύτερο Φιλοσοφικό Καφενείο της μετά πανδημίας εποχής, με θέμα: «Θάνατος και αθανασία της ψυχής».