Ο Serge Beddington-Behrens Ph.D. διακρίνει δέκα βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκφραστεί η δράση του πνευματικού ακτιβιστή. Φυσικά μπορεί να υπάρχουν πνευματικοί ακτιβιστές που συγκεντρώνουν χαρακτηριστικά από περισσότερες κατηγορίες.

1) Ο Ακτινοβόλος

Ο Ακτινοβόλοι ακτιβιστές διακρίνονται από την ακτινοβολία (διάχυση) της αγάπης, της επούλωσης , και της μεταμορφωτικής ενέργειας, έξω στον κόσμο. Η Δράση τους εκφράζεται μέσα από την ποιότητα της ύπαρξής τους. Το έργο τους βοηθά στην ανύψωση των δονήσεων του περιβάλλοντος γύρω τους. Φέρνουν την ηρεμία και το Φως στο σκοτάδι. Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό στον κατακερματισμένο, βίαιο και αγχωτικό πολιτισμό μας.

2) Ο Οραματιστής

Αυτοί οι άνθρωποι είναι η κινητήριος δύναμη, οι εμπνευστές νέων σχεδίων που φέρνουν οφέλη στον κόσμο. Ασχολούνται σοβαρά να φέρουν την αλλαγή στις κοινωνικές και πολιτικές δομές. Έχουν οράματα για το πώς μπορεί να είναι ένας νέος κόσμος και έχουν δεσμευτεί στην υλοποίησή τους.

3) Ο Στρατευμένος

Οι Στρατευμένοι είναι το θετικό ισοδύναμο των «διπλών πρακτόρων»! Εργάζονται σε οργανώσεις παλαιού τύπου και διακριτικά προσπαθούν να εισαγάγουν νέους τρόπους θεώρησης του κόσμου, χωρίς πολύ έντονους κραδασμούς. Υπάρχει μεγάλη αντίσταση στην αλλαγή , από πολλούς ανθρώπους, που πρέπει να υπερνικηθεί.

4) Ο Κήρυκας

Οι κήρυκες Ακτιβιστές θεραπεύουν μέσα από τη δύναμη του προφορικού λόγου .Μπορούν να εμφυσήσουν στους ανθρώπους ότι η αλλαγή είναι δυνατή. Ο ρόλος τους είναι να μας εμπνεύσουν να σκεφτούμε και να δράσουμε με νέους τρόπους.

5) Ο Καινοτόμος

Όπως ένας Jung ή Αϊνστάιν ή Ken Wilber. Οι καινοτόμοι ακτιβιστές φέρνουν μια εντελώς νέα προοπτική, ένα νέο πρότυπο για τη ζωή . Μπορούν να μας εμπνεύσουν για να ανοιχτούμε σε εναλλακτικούς τρόπους σκέψης, δράσης και αντίληψης του κόσμου.

6) Ο Ερευνητής

Ο ρόλος του ακτιβιστή-ερευνητή είναι να εξερευνήσει την σκοτεινή πλευρά της ζωής, για να φέρει ό, τι είναι απωθημένο ή κρυμμένο στην επιφάνεια, έτσι ώστε να κατανοηθεί κι να «απολυμανθεί» από το φως της συνειδητότητας. Αυτό μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο μονοπάτι γιατί πολλές οπισθοδρομικές δυνάμεων μισούν την αποκάλυψη. Θα αγωνιστούν έντονα και θα κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν εκείνους που προσπαθούν να τους εκθέσουν.

7) Ο Εκπαιδευτής

Οι εκπαιδευτές Ακτιβιστές αναλάβουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να δουν τον κόσμο με καθαρά μάτια , να γνωρίσουν το νέο πρότυπο που αναδύεται και να συνειδητοποιήσουν τη βαθύτερη γνώση που βρίσκεται μέσα μας. Πολλοί εκπαιδευτικοί εργάζονται για να μας υπενθυμίσουν ότι, «πολλά από όσα πιστεύουμε ότι είναι αλήθεια είναι ψευδή, και πολλά από όσα νομίζουμε ψευδή είναι πραγματικά»!

8) Ο Διαδηλωτής

Ο διαδηλωτής βγαίνει έξω στους δρόμους, ως εκφραστής της βάσης και υπερασπίζεται ενεργά τις πανανθρώπινες αξίες και τα δικαιώματα . Αυτή η κατηγορία μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο , αν μπορέσει να αποκτήσει συνειδητή και συντεταγμένη μαζικότητα .

9) Ο Αφυπνιστής

Η δουλειά του ακτιβιστή-αφυπνιστή δεν είναι να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ήρεμοι και πιο άνετα – αυτός είναι ο ρόλος του Ακτινοβόλου. Αντίθετα, κάνουν το καλύτερό τους για να μας ταρακουνήσουν από το λήθαργό μας, έτσι ώστε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε να αναδυθεί μια νέα κουλτούρα . Λειτουργούν σαν ξυπνητήρια με σκοπό να μας σπρώξουν στην ανάληψη δράσης και να μην εγκαταλείψουμε την τύχη μας στα χέρια των δυναστών.

10) Ο Αντιστασιακός

Από όλα τα πολλά μονοπάτια στη διάθεση του ακτιβιστή, αυτό του αντιστασιακού είναι το πιο ηρωικό και απαιτεί το μεγαλύτερο θάρρος για να το επιλέξετε. Αναπόδραστα απαιτεί την προθυμία να θυσιάσετε την προσωπική σας άνεση και ασφάλεια καθώς ο ρόλος περιλαμβάνει συνήθως την αναμέτρηση με ολοκληρωτικά καθεστώτα, μια δραστηριότητα η οποία πάντοτε οδηγεί σε μακροχρόνιες περιόδους φυλάκισης και εξορίας. Η δύναμη αυτού του ακτιβιστή ενσαρκώνεται επάξια στην Αούνγκ Σαν Σου Κι (Aung San Suu Kyi, 1945) . Οι αλλαγές στην κοινωνία της Βιρμανίας κατά τα τελευταία χρόνια οφείλονται στο μεγάλο θάρρος και τη δέσμευσή της.