Η αισιόδοξη προοπτική ανάδυσης και εξάπλωσης μιας πλανητικής «κουλτούρας Σοφίας» είναι το αντίδοτο για τον ανεξέλεγκτο φόβο, τον κυνισμό και την απελπισία της εποχής μας. Αν το μόνο που ζητάμε είναι να διασωθούμε από την επερχόμενη κατάρρευση του δυτικού πολιτισμού, θα διασκορπίσουμε τις προσπάθειές μας, τρέχοντας πανικόβλητοι προς όλες τις κατευθύνσεις, σαν τα ποντίκια, στο πλοίο που φλέγεται..
Αν η ανθρωπότητα θέλει να επιβιώσει απ’ αυτή την περίοδο της πλανητικής κρίσης, χρειαζόμαστε μια θετική συλλογική εικόνα ενός μέλλοντος βιώσιμου για όλους, που να μας επιτρέπει να εργαστούμε ως σύνολο για να σχεδιάσουμε τους στόχους και τις στρατηγικές που θα χτίσουν ένα θετικό μέλλον και όχι βλακωδώς εμπλεκόμενοι σε οικονομικούς πολέμους , οικολογικές καταστροφές, επιδημίες, λιμούς και γενοκτονίες. Γι ‘αυτό πρέπει να αγκαλιάσουμε και να συνεργαστούμε με τις θετικές τάσεις της εποχής μας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον που δεν θα είναι μόνο βιώσιμο, αλλά επίσης σοφό και όμορφο. .
Η αναδυόμενη Πλανητική Κουλτούρα Σοφίας εμφανίζεται τώρα ως ένα νέο επίπεδο, πέρα από τα στενά όρια των εθνικών πολιτισμών. Καθώς ο σύγχρονος υλιστικός τρόπος ζωής μας καταρρέει, ανοίγεται χώρος για την ανάδυση ενός νέου πνευματικού πολιτισμού. Καθώς παρακολουθούμε τις τάσεις, βλέπουμε μια ισχυρή κίνηση προς την καθαρή, πράσινη οικονομία και την αποκατάσταση της φύσης. Καθώς το κύμα αλλαγής κινείται μέσα από τον πολιτισμό, μεγάλοι πληθυσμοί τώρα συμφωνούν ότι μια σοφή κουλτούρα σημαίνει τη φροντίδα όλων των ανθρώπων , όχι μόνο των προνομιούχων.
Η Εφαρμοσμένη Σοφία επεκτείνει το αυτονόητο πλαίσιο της καθημερινής δράσης και των οργανωτικών στρατηγικών σε μακρύτερους χρονικούς ορίζοντες, σε ευρύτερους προβληματισμούς, πιο συνειδητούς και πιο ηθικούς τρόπους λειτουργίας. Αυτό σημαίνει αυξημένη φροντίδα για την εσωτερική μας ζωή, τη συνεργασία με κοινωφελείς οργανισμούς, καθώς επίσης και για το μακροπρόθεσμο μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη. Οι ερευνητές Ray και Andersonι υπολογίζουν σε 50 εκατομμύρια τους ενήλικες Αμερικανούς (λίγο πάνω από το ένα τέταρτο του ενήλικου πληθυσμού) που τώρα μπορούν να αναγνωριστούν ως ανήκοντες σ’ αυτήν την κατηγορία. Επιπλέον υπολόγισαν ότι υπάρχουν 80-90.000.000 “Πολιτιστικοί (Φωτεινοί) Δημιουργοί στην Ευρώπη από το 2.000.
Το ζητούμενο είναι αυτοί οι πρωτοπόροι να συνδεθούν σε ένα Φωτεινό Δίκτυο και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους με Φωτεινές Δράσεις, που θα οδηγήσουν στον εξανθρωπισμό του πολιτισμού μας. Το ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ δημιουργήθηκε για να εκφράσει αυτήν ακριβώς την ανάγκη.

« Koίτα οι άλλοι έχουν κινήσει έχει η πλάση ροδίσει
άλλος ήλιος έχει βγει σ’ άλλη θάλασσα άλλη γη
….αν ξυπνήσεις μονομιάς θα ‘ρθει ανάποδα ο ντουνιάς!…»