Οι Πνευματικοί ακτιβιστές της «Φωτεινής Δράσης» περιλαμβάνουν τόσο θρησκευόμενα άτομα και ανεξάρτητους εσωτερικούς αναζητητές, όσο και άθεους, που όμως είναι κατ’ ουσίαν πνευματικοί.

Χρησιμοποιούμε τον όρο “πνευματικός” για να συμπεριλάβουμε όλους εκείνους των οποίων οι βαθύτερες αξίες τους έχουν οδηγήσει να αμφισβητήσουν την ηγεμονία του εγωισμού και του υλισμού, που εξώθησε τους ανθρώπους σε μια ξέφρενη αναζήτηση του κέρδους και της εξουσίας και τους απομάκρυνε από μια ζωή που τοποθετεί στο επίκεντρό της την αγάπη, την καλοσύνη, την γενναιοδωρία, , την ειρήνη , τη μη βία, την κοινωνική δικαιοσύνη, το δέος και τον θαυμασμό μπροστά στο μεγαλείο της δημιουργίας, την ευγνωμοσύνη, την ταπεινότητα και τη χαρά. Ο πνευματικός ακτιβισμός είναι η επείγουσα και αποτελεσματική απάντηση στα ποικίλα προβλήματα που μαστίζουν το σύγχρονο πολιτισμό και θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση του πλανήτη.
Έχουμε επίσης συμπεριλάβει στην έννοια “πνευματικό” όλες τις διαστάσεις της ζωής που δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα στενά επιστημονικό ή εμπειρικό πλαίσιο. Απορρίπτουμε την ιδέα ότι όλα όσα είναι πραγματικά ή όλα όσα μπορούν να γίνουν γνωστά, είναι μόνο αυτά που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας ή που μπορούν μετρηθούν . Αντίθετα, γνωρίζουμε ότι η αγάπη, η καλοσύνη, η γενναιοδωρία, το δέος και ο θαυμασμός, η αισθητική , η ηθική και η μουσική είναι μερικά μόνο από τα προφανή στοιχεία της ζωής που εκτιμούμε περισσότερο και τα οποία δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά ή να συλληφθούν επαρκώς από τον επιστημονισμό. Καλούμε «πνευματικές», όλες αυτές τις ανθρώπινες εμπειρίες.
O όρος ακτιβισμός, όπως αποδόθηκε στην ελληνική γλώσσα ο διεθνής γαλλικός όρος “Activisme” είναι ένας σύγχρονος σχετικά όρος της κοινωνικής – πολιτικής φιλοσοφίας. Μ’ αυτόν δηλώνεται χαρακτηριστικά όχι τόσο η θεωρητική αντίληψη του ανθρώπου περί του κόσμου γύρω του, όσο η θέλησή του να τον διαμορφώσει ανάλογα με τις επιθυμίες του «επί τω βέλτιστω», με την ανάλογη εθελοντική δράση του. Ο ακτιβισμός κοινωνικής αλλαγής επικεντρώθηκε σε μια πολύ στενή πολιτική ατζέντα που δεν έχει το βάθος που μπορεί να εμπνεύσει διαρκή δέσμευση ή ενθουσιώδη συμμετοχή. Υπάρχει εξάλλου ένα τεράστιο πρόβλημα, όταν τα κοινωνικά κινήματα κρατούν επίμονα αποστάσεις από οτιδήποτε πνευματικό…. Πιστεύουμε ότι πολλά από τα ακτιβιστικά κινήματα που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο έχουν πραγματικά βαθιές πνευματικές βάσεις, που είτε αγνοούν είτε δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εκφράσουν καθαρά. Μερικές φορές εφαρμόζουν μια αυστηρή λογοκρισία σε κάθε πνευματική έννοια . Αυτός ο ανταγωνισμός περιορίζει την αποτελεσματικότητά τους, αν και προέρχεται από τη δικαιολογημένη αγανάκτηση για τον τρόπο που η γλώσσα της ψευδοπνευματικότητας έχει μερικές φορές χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει τον πόλεμο, την καταπίεση, τον σεξισμό, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, την οικολογική αδιαφορία ή την αναισθησία στον πόνο των φτωχών και των αστέγων του κόσμου.
Για τον πνευματικό ακτιβιστή αλληλεγγύη σημαίνει την επιβεβαίωση της ευθύνης απέναντι στον άλλο : από τις οικογένειες, τις τοπικές κοινότητες, τη χώρα, αλλά και πέρα από τα στενά όρια της εθνικότητας, της φυλής, της θρησκείας και της γεωγραφίας.
Επιβεβαιώνουμε την υποχρέωση να αντισταθούμε ενεργά στην αδικία και αρνούμαστε να συνεργαστούμε μαζί της, ακόμη και όταν δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι η αντίσταση μας θα παράξει σύντομα αλλαγή. Σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους καταπιεσμένους, επιζητούμε τον εκδημοκρατισμό των οικονομικών και των πολιτικών θεσμών και την αναδιανομή του πλούτου, έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι μπορούν να μοιραστούν ισότιμα και βιώσιμα τους πόρους του πλανήτη.
Ταυτόχρονα, αμφισβητούμε την έλλειψη πνευματικής διάστασης στα προγράμματα και τις διακηρύξεις των συμμάχων μας, στα προοδευτικά κινήματα κοινωνικής αλλαγής. Αυτό το κενό επέτρεψε στη συντηρητική δεξιά να αυτοπαρουσιάζεται ως η μόνη δύναμη που νοιάζεται για τα πνευματικά ζητήματα. Από την άλλη μεριά, η αποτυχία της Αριστεράς να ενσωματώσει τις πνευματικές αξίες, έχει οδηγήσει πολλούς να πιστεύουν ότι η δίψα τους για ένα ευρύτερο νοηματικό πλαίσιο και σκοπό, θα πρέπει να διαχωρίζεται από την ενασχόληση τους με τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Φανταστείτε μια ομάδα ανθρώπων που θα αισθάνονται σύμμαχοι μεταξύ τους στην προώθηση αυτού του τρόπου σκέψης, άνθρωποι που είναι συνειδητά Ευτοπικοί και πρόθυμοι να αγωνιστούν για να υπηρετήσουν τα υψηλότερα ιδανικά τους, αλλά ταυτόχρονα ταπεινοί γνωρίζοντας τα όρια των δυνατοτήτων τους.
Φανταστείτε ότι η ομάδα αυτή θα βοηθάει ο ένας τον άλλον σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας ο, τι είναι Καλό και Αγαθό και εμψυχώνοντας ένα κίνημα που δίνει την ίδια προτεραιότητα στην εσωτερική μας ζωή και στην κοινωνική δικαιοσύνη, που αντιλαμβάνεται την αγάπη και τη φροντίδα ως σοβαρούς στόχους για την κοινωνική θεραπεία και απορρίπτει τα χρησιμοθηρικές και υλιστικές νοοτροπίες του σύγχρονου κόσμου, ενώ προωθεί ενεργά το δέος και το θαυμασμό στους συμμετέχοντες της. Φανταστείτε ότι θα μπορούσατε να είστε μέρος αυτού του Κινήματος .

Ναι, τώρα μπορείτε! Δεν είναι φαντασία …είναι πραγματικότητα !
Επικοινωνήστε μαζί μας!
«ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ»