Ο Αφυπνιστικός Κινηματογράφος είναι μια ακόμα δράση της Κίνησης ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ. Οι προβολές επιλεγμένων ταινιών γίνονται μία Κυριακή το μήνα (11.00-15.00) στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ (Λεωφόρος Συγγρού 106, κοντά στη στάσηΜετρό Φιξ). Μετά την προβολή ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής και ιδρυτής της Κίνησης Γιάννης Αυγουστάτος κάνει μια ανάλυση της εκάστοτε ταινίας και ακολουθεί συζήτηση με τους θεατές.
Η πρώτη ταινία που προβάλαμε ήταν η “Astral City” ((21/10/18)((Nosso Lar)(2010), βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του μεγαλύτερου Βραζιλιάνου διάμεσου Φρανσίσκο (Τσίκο) Σαβιέρ (Chico Xavier) του 1943, το οποίο του υπαγορεύτηκε από το πνεύμα που υπογράφει με το ψευδώνυμο Αντρέ Λουίς. Στην ταινία ο πρωταγωνιστής, ως ρεπόρτερ,διηγείται τις εμπειρίες του σχετικά με τη ζωή στον κόσμο των πνευμάτων.Αποκαλύπτει έναν παλλόμενο κόσμο γεμάτο από ζωή και δραστηριότητα που οργανώθηκε με υποδειγματικό τρόπο.

Ακολούθησε (16/12/18) το εξαιρετικό έργο “Χάρολντ και Μόντ”, του Αυστραλο-Αμερικανού σεναριογράφου, ηθοποιού , σκηνοθέτη και παραγωγού Χίγγινς Κόλιν (1941-1988), που έμελλε να γίνει, αργότερα, μεγάλη εκδοτική και θεατρική επιτυχία. Ένα έργο για τον έρωτα και τη μοναξιά, για τις σχέσεις των σημερινών νέων με την παλιότερη γενιά, για την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, που έχουν τη μανία να χτίζουν τοίχους απομόνωσης αντί για γέφυρες επαφής.

Στις 20 Ιανουαρίου 2019 θα προβληθεί η αριστουργηματική ταινία του Alejandro Jodorowsky “The Holy Mountain” (La Montaña Sagrada) του 1973. Ο Αλεχάντρο Χοδορόφσκι (Alejandro Jodorowsky) είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος, μοντέρ, συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας, φιλόσοφος, ποιητής, μίμος, παραγωγός,συνθέτης, σεναριογράφος κόμικς, ερμηνευτής του Ταρώ και ψυχοθεραπευτής! Είναι κυρίως γνωστός για τις σουρεαλιστικές του ταινίες.
Δεν γνωρίζω άλλη ταινία που να εμπεριέχει την πληθώρα συμβολισμών που βλέπουμε στο Ιερό βουνό του Αλεχάντρο Xoδορόφσκι ! Η κοινωνία που προβάλει η ταινία ενσωματώνει την αχρειότητα και την αναχρονιστική σύγκρουση από τα χειρότερα ίχνη του ανθρώπου. Μασκαρεμένοι στρατιώτες πυροβολούν αθώους πολίτες στον δρόμο ενώ εύποροι τουρίστες τραβούν φωτογραφίες. Η θρησκεία και το σεξ πουλιέται και αγοράζεται, μα τελικά είναι άχρηστα.
Μέσα στον χαοτικό αυτό κόσμο ο κεντρικό μας χαρακτήρας, ο ‘κλέφτης’ σταδιακά συναντάει τον Αλχημιστή, ο οποίος του αποκαλύπτει το σχέδιο του για την ανάβαση στο ιερό βουνό. Οι δυο τους σχηματίζουν μια ομάδα με άλλους εφτά ακόλουθους, που αντιπροσωπεύουν την χειρότερη διαφθορά της κοινωνίας:Ο καθένας τους, απογοητευμένος με τον κόσμο του αναζητά ανώτερη γνώση και δύναμη. Μαζί με τον Κλέφτη και τον Αλχημιστή οι ακόλουθοι αποτινάζουν τον παλιό τους εαυτό μέσα από αυστηρή φυσική και πνευματική πειθαρχεία.
Η συνέχεια επί της οθόνης…

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις προσεχείς προβολές του Αφυπνιστικού Κινηματογράφου στην ειδική σελίδα μας στο facebook : Wake Up Cine : https://www.facebook.com/groups/156106785250911/

“Η έβδομη τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως εξαιρετικό όχημα πνευματικής αφύπνισης. Ο κινηματογράφος, λόγω της φύσης του, αποτελεί ένα μέσον απαράμιλλης δύναμης για τη μετάδοση ιδεών και δυνατών συναισθημάτων. Η οικουμενικότητα του κινηματογράφου ως μια μορφή τέχνης, πολιτισμού και επικοινωνίας που μπορεί να προσεγγίσει ταυτόχρονα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ανοίγει τεράστια περιθώρια ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης. Το ίδιο μέσον που χρησιμοποιείται για αποπροσανατολισμό, διαφυγή και προπαγάνδα μπορεί να αξιοποιηθεί και ως αντίδοτο στη συλλογική ύπνωση και τον κομφορμισμό. Υπάρχουν διδακτικές ταινίες, βίντεο και ντοκιμαντέρ που θέλουμε να προβάλλουμε σε τακτική βάση και να ακολουθεί συζήτηση. Σε συνεργασία με τη θεατρική μας ομάδα σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε και δικές μας ταινίες μικρού μήκους, που να λειτουργούν ως εργαλεία ανάπτυξης, αυθεντικής κουλτούρας και πνευματικής αφύπνισης.”
Απόσπασμα από το βιβλίο : ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ – ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ, σελ. 226-227.